develop your own website

Hildelund Konstfestival 2017
-Natur och Kultur

Med Linda Lazer, Lunar, Admir Korjenic & Rudi Valdersnes, Jessica Morris, Simon Daniel Tegnander Wenzel, Fredrik Rönnbäck, Sigrid Voll Bøyum, GarryWilliams, Peter Barnes, Sigmund Skard, Kersti Berggren, Dan Spegel, Koy, Meridian Star feat Zoffmann & Hannah, DJ Ruth och Asta, Axel Högenhaug, Miriam Hansen, Elin Glærum Haugland, Kjersti Lande, Hans Edward Hammonds, Linda Karin Larsen, Sara Rönnbäck, Daniel Slåttnes, Thale Fastvold, Tanja Thorjussen, Sara Nilsson, Joakim Blattmann, Ödet B. Strukture, Andreas Olavssønn Rongen, Stacy Brafield, Lona Hansen, Steinar Laumann


Hildelund Retreat - För Kunsten i Tiden
Vi skulle härmed vilja invitera eder till årets Art-happening: Hildelund Konstfestival. Förra året fokuserade vi på att gifta oss, vilket var ett fantastiskt möte mellan flotte folk Detta inspirerade oss till att sätta samman något fint i år igen, så vi har anledning att bjuda er fantastiska människor hem till oss.

28-31 Juli går festivalen av stapel, och vi har samlat ett gäng fantastiska smarta, intressanta människor, till en 3 dagar lång festival i skogskanten av Västra Ämtervik. Alla är välkomna, inträdet är gratis, och du behöver inte kunna något om konst. Du behöver inte ens gilla konst, kanske du inte ens gillar festivalen, och det är helt ok. Men vi kommer inte hålla med dig, för vi har bara bjudit in folk vi beundrar stort.

Det kommer vara ett fint spekter av måleri, skulptur, performance, experimentell musik, föreläsningar, samtal, guidade turer med mera. Föringarna för oss när vi har inviterat folk har varit människans relation till natur och kultur. Där de två inte ses som motpoler utan snarare en invecklad relation med varandra. För oss (Sara och Daniel) har tematiken börjat gå mer och mer mot vår relation till träd. Antagligen har det att göra med vår flytt från Oslo till Västra Ämtervik. Värmland täcks till 70 % av skog. Här i Västra Ämtervik går de långa godstågen med trälast förbi huset 3 gånger om dagen. Där fraktas träden från finnskogen ner till bruken för att bli pappersmassa. Men vad är egentligen vår relation till dessa träd? Festivalens tematik är inte bara träd. Det är olika möten mellan människor kultur och natur. Men dessa naturens jättar omsluter hela festivalområdet och pockar på vår uppmärksamhet vare sig vi vill eller inte.


Som George Perec skriver:

“Det är bara ibland du fascineras av en insekt, en sten, ett fallet löv, ett träd: ibland blir du ståendes i timmar framför ett träd, i färd med att beskriva det, att analysera det: rötterna, stammen, grenverket, bladen, varje blad, varje nerv, varje gren än en gång, och det ändlösa spelet av utbytbara former som din glupska blick begär eller frammanar: ansikte, stad, labyrint eller väg, vapensköldar och ryttartåg. Allt eftersom din uppfattningsförmåga skärps, blir tålmodigare och smidigare, exploderar trädet och återföds, tusen nyanser av grönt, tusen identiska men ändå olika blad. Du tycker dig kunna tillbringa ett helt liv framför ett träd utan att tömma det på innehåll, utan att förstå det, eftersom det inte finns något att förstå, bara att betrakta: allt du kan säga om trädet är, trots allt, att det är ett träd; allt trädet kan säga dig är att det är ett träd, rot, sedan stam, sedan grenar, sedan blad. Du kan inte vänta dig någon annan sanning. Trädet har ingen moral att erbjuda dig, inget budskap att meddela dig. Dess styrka, dess majestät, dess liv - om du fortfarande hoppas kunna finna mening, mod, i dessa föråldrade metaforer - blir aldrig mer än bilder, guldstjärnor, lika fåfänga som fältens stillhet, de lugna vattnens bedräglighet, de smala stigarnas tapperhet som inte leder högt men som gör det på egen hand, sluttningarnas leenden där duvor mognar i solen.

Det är därför trädet fascinerar dig, eller förvånar dig, eller gör dig lugn, tack vare det oväntat och oklanderligt uppenbara i barken och grenarna, i bladen. Det kanske är därför du aldrig tar med dig en hund på dina promenader, för att hunden betraktar dig, bönfaller dig, talar till dig. Dess ögon, våta av tacksamhet, dess molokna blick, som en slagen hund, dess skuttande, som en lycklig hund, tvingar dig hela tiden att inordna den i den ovärdiga kategorin husdjur. Du kan inte förbli neutral inför en hund, lika lite som inför en människa. Men du kommer aldrig samtala med ett träd. Du kan inte leva inför en hund, för hunden kommer alltid förvänta sig att du ska försörja den, mata den, klappa den, vara människa åt den, vara dess husse, vara guden som dundrar dess hundnamn och genast får den att kräla. Men trädet förväntar sig inget av dig. Du kan vara hundarnas Gud, katternas Gud, de fattigas Gud, det räcker med ett koppel, lite slak lina, lite pengar, men du kommer aldrig att bli trädets herre. Du kommer alltid bara själv att vilja bli ett träd."